-->

recent post

get this widget here

Wednesday, 13 February 2013

Kedudukan Rahim Rendah / Jatuh


Assalamualaikum,

Selamat menyambut bulan Februari..fuhh lamernyer rasa tak menulis, malam ni nak menulis tapi macam idea tara mai ler..hurmm pejam celik pejam celik dah bulan 2 kita di tahun 2013 ni ye..cepat sangat masa berlalu.

Tahun ni aje Ma & Abah kiter dah tambah lagi 2 orang cucu yang comel-comel ni.. sorang tu anak my sister 2 bulan sudah dan sorang lagi anak my brother seminggu yang sudah. Yang kiter punyer tak tahu lah biler boleh bagi lagi cucu lagi sorang..nak gak ler menambahkan kuantiti cucu kepada tokma dan tok ki nyer tapi nak buat macam mana belum rezeki.

Itu hari baru je lepas urut pastu makcik urut tu cakap rahim kiter jatuh n rendah, and maybe sebab tu ler kot tak dapat yang second..tapi itu mungkin penyebabnyer aje lah, yang benarnyer Allah masih belum nak bagi rezeki beranak lagi kan..maybe sebab ekonomi pun tak stabil skang ni..so think positive..whatever it is berusaha dan berdoa je lah kan..

So kiter ade gak la survey cket2 pasal kedudukan rahim jatuh ni..meh nak share cket


PUNCA-PUNCA
  • Peranakan atau rahim boleh jatuh, sebab kemalangan yang kuat.. contoh jatuh terhentak atau terduduk yang kuat. Sebab tu kena elakkan dan berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak..
  • Seks yang keterlaluan.. Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim
  • Mengangkat benda2 berat,, contoh kotak2 yg besar..
  • Jalan terlalu lasak
  • Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin
  • Tidak menjaga pemakanan
Tanda-tanda peranakan jatuh:
  • Sakit perut yang luar biasa
  • Keluar cecair dari rahim
  • Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan
  • Sakit pada ari-ari
  • Sakit pada dinding faraj
  • Sakit ketika 'bersama' suami
  • Kejang pada bahagian bawah perut
  • Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. (ini peringkat yang teruk)
Rawatan:
  • Berurut.. biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan asal
  • Bertungku.. Jika de je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... sambil baca selawat.. insya-Allah ok.. 
  • Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation..utk betulkan balik kedudukan rahim.. 
Kesan rahim jatuh/rahim rendah:
  • Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim)

Kiter harap, wanita-wanita kat luar sana jangan amik mudah tentang masalah peranakan ni terutamanyer kepada yang sedang berusaha untuk hamil...hope info ini berguna untuk kiter semua..moh kiter nak share plak gambar cucu-cucu tok ma & tok ki ni..


  Anak Abang Sulung : Annisa Zulaikha, Irfan, Hasha Ihdina



                         


                         


                         



Anak my sister : Dari Kiri Auni Najwa, Aimi Najla & Adam Mirza

Photo: Kak ngah kata, salam 1 malaysia kat toki.. Ab Jalal Ab Wahab



Anak My Brother : baru seminggu ni ..
nur farhan insyirah :)

Photo: Alhamdulillah.ahli bru kluarga saya.utk makluman creww jjkk


      The Only One : My lovely daughter , Nur Dania Elysha




Ini lah Tok Ki dan Tok Ma kesayangan semua cucu-cucu nyer..

Ab Jalal Ab Wahab



Tapi ape-ape pun semoga Tok Ma & Tok Ki kesayangan semua ni di panjangkan umur dan dirahmati Allah sentiasa..Insyaallah :)





Terima Kasih Kerana Membaca. Suker? Comment lah Cket :)

2 000 orang nak tahu:

Dandelion Putih said...

Assalamualaikum...untung awak dah ada sorg cahaya mata...saya dah 3 tahun menikah xda hasilnye lagi...sedih sgt...tp kena redha dengan takdir Allah kan...dah pernah berurut 3x tapi semuanya x berhasil...the last saya try berurut,nenek tukang urut tu kata rahim saya dah terlalu rendah...kena berurut dalam 2-3x kali insyaAllah lepas tu rahim saya akan kembali pada kedudukan asal...sekarang ni dah kena berpantang macam2...angkat berat x boleh...naik motor x boleh...jalan jauh x boleh...

Niaz Daniaz said...

Wslm,
Sory amik masa yang lama untuk feedback...Dont be so sad..think positif..kadang-kadang kiter lupe, Allah jadikan semua ini adalah bersebab..mesti ada hikmah di sebaliknya cuma kita sebagai manusia biasa..kena banyak redha tapi yang penting kena usaha baru boleh tawakal..insyaallah saya doakan untuk awak ye.. :)

Ramai yang Suker