-->

recent post

get this widget here

Sunday 2 September 2012

SPAGETHI AYAM

Assalamualaikum,

Salam tengah hari...korang watpe tu..? Da mkn ke?... Kiter ngah berehat2 ni, nk jemur baju malas pulak..jap2 lg ler...entri ni saje nk share resepi spagetthi yang kiter buat ni...ade yang req...padahal kiter pun google search je pun...tp lah kiter share gak.. Xder la pandai sagt masak ni, kiter baru je berjinak-jinak ngan dunia masakan ni..





Tanpa melengah masa jom kita jenguk2 resepi nyer...kita copy paste je pun tp ade ubah suai cket...

BAHAN-BAHAN :


Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )

500g ayam/daging cincang ( kiter guna ayam sebab husband xmakan daging)
Cili giling (kalau yang beli jenama maz tue beli yg kecil jer, kalo suka pedas letaklah lebih sikit)
3 sudu sos cili ( Kiter tukarkan dengan sos untuk spagethi jenama kimball..bestt)
2 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
sebiji cili beggala (potong dadu)
1 tin cendawan butang (slice kan ikut suka)
garam
Ajinamoto (kalo naklah, kiter x masukkan pun..kiter tukarkan dengan sedikit lada sulah..cket je)
Gua secukup rasa


CARA-CARA MEMASAK :

** untuk kuah - Panaskan kuali n letak minyak masak. Bila minyak dah panas, tumiskan bawang n bawang putih yang dipotong dadu tadi, kemudian apabila sudah naik bau masukkan pula cili giling. tumis bahan2 ni sampai pecah minyak. kemudian masukkan tomato puri n sos cili. Setelah itu maskkan pula isi ayam/daging cincang. Setelah digaul rata, masukkan air dalam 2 cawan Setelah isi ayam/daging masak, masukkan cendawan butang n cili benggala. Akhirnya masukkan gula, garam n bahan perasa secukup rasa.

**Untuk Spageti - didihkan air di dalam periuk, then bila dah didih masukkan spageti n biarkan sehingga benar2 masak. lebih kurang 15 - 20 minit. bergantung kepada jenama spageti. selamat mencuba!!!

** semasa didihkan air untuk merebus spageti masukkan sedikit minyak dan garam.

Amacam??? Agak2 boleh buat tak korang. ?? Mesti lah boleh kan..senang je ni..Nia pun tahu buat tau, hehehe..k selamat mencuba



Terima Kasih Kerana Membaca. Suker? Comment lah Cket :)

0 000 orang nak tahu:

Ramai yang Suker